Voor wie het toch eens zelf wil proberen..... hier volgt het recept voor (hoogstwaarschijnlijk) de enige echte pepernoten:
- 400 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 snufjes zout
- 300 gram schenk stroop of honing
- 4 theelepels kaneel
- 2 theeplepels kruidnagelpoeder
- 2 theelepels nootmuskaat
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- beetje gemalen anijszaad
Wie van gemak houdt kan natuurlijk voor de laatste 5 ingredienten ook een kant en klare koekkruidenmix nemen.
Zeef de bloem en de bakpoeder in een beslagkom. Maak met een lepel een kuil in het midden en schenk daarin de stroop of de honing en voeg daarbij alle kruiden. Roer vanuit het midden alles door elkaar en kneed het daarna met je handen tot een stevig deeg.
Smeer een bakblik in of dek het bakblik af met bakpapier. Kneed met je handen eerst een bolletje en maak daarvan een dobbelsteen met ongelijke, ingedeukte vlakken. Leg de blokjes op het bakblik
Bak de pepernoten in een voorverwarmde oven op 175°C in 15 tot 20 minuten lichtbruin. Af laten koelen op een rooster.