vrijdag 22 januari 2010

Strippenkaart moet blijven.


Vandaag heb ik weer eens met het openbaar vervoer gereisd en ik deed dat met de goede oude strippenkaart. Zolang het nog kan blijf ik dat doen. Helaas kan het echter momenteel al op veel plaatsen niet meer en wordt je gedwongen een OV-chipkaart aan te schaffen en te gebruiken.

In feite was de OV-chipkaart al direct bij de lancering een doodgeboren kindje. Niet voor niets werd de invoering een lange tijd uitgesteld. In plaats van te luisteren naar alle klachten en zich af te vragen of de invoering nu wel zo verstandig zou zijn, gingen de plannen gewoon door en werd de ov-reiziger de chipkaart gewoon door de strot geduwd, of ze het nu wilden (slechts weinigen) of niet (de overigen). En waarom? Nog nooit heb ik iemand horen klagen over het strippenkaartsysteem. Het werkte eenvoudig, perfect en tot ieders tevredenheid.

Over die vermaledijde OV-chipkaart zijn heel wat minder mensen tevreden. Een kleine greep uit de klachten: te weinig en moeilijk te vinden oplaadpunten, foutmeldingen niet kunnen lezen, vergeten uit te checken, in- en uitcheck apparatuur werkt niet of niet goed, teveel afgeschreven kilometers, hoge kosten, slechte afhandeling van de klachten via een dure 09-lijn, slechte informatievoorziening.

Slachtoffer zijn in de eerste plaats ouderen en gehandicapten, maar ook alle andere reizigers lijden er onder. Wanneer je in gedachten de bus uitstapt en vergeet uit te checken blijft de teller doorlopen en wordt er ten onrechte een fors bedrag van je kaart afgeschreven.

Enkele ouderen- en reizigersorganisaties hebben zich gebundeld en vragen iedereen op onderstaande site een petitie te tekenen. Gevraagd wordt de strippenkaart te laten blijven totdat alle problemen zijn opgelost. Voor mij persoonlijk mogen ze dat gedeelte achter het woord 'blijven' ook nog wel weglaten.


Illustraties: www.strippenkaartmoetblijven.nl.