zondag 3 januari 2010

Toen was geluk..... (5)

Mijn herinneringen aan de jaren vijftig. De tijd dat geluk heel gewoon was.....

Draadomroep.
In veel huishoudens was de draadomroep aanwezig, waarmee de programma's van de radiozenders via een kabel door de PTT werden thuisbezorgd.

Het signaal liep via een kastje aan de muur met twee draaischakelaars, die je met een klikkend geluid kon verdraaien. De ene schakelaar was voor de zenders, de tweede voor het volume. Alleen de Nederlandse zenders waren altijd aanwezig. Nou ja, altijd....? Na het spelen van het Wilhelmus om 24:00 uur werd het stil. Ieder fatsoenlijk mens lag dan immers toch al te slapen?! Op de overige twee kanalen waren wisselende uitzendingen uit het buitenland te beluisteren, concerten, sportverslagen, enz. Op kanaal 3 was populaire muziek te horen, op 4 klassiek. De uitzendingen moesten worden beluisterd via de bijgeleverde eenvoudige luidspreker in een grijs bakelieten kastje, die je eveneens huurde van de PTT.

Een advertentie van de PTT uit 1955 zegt hierover: - .... met draadomroep heeft u geen last meer van storingen door trams, stofzuigers, enz. Een draadomroepaansluiting brengt Hilversum I en II en de beste uitzendingen uit het buitenland via de beschermde muzieklijnen van PTT in uw huiskamer. ... U geniet ervan alsof u zelf in de studio zit. - Tsjaa.... ook toen al waren de advertenties mooier als de werkelijkheid. Alsof u in de studio zit, jaja!!! En dat via die simpele luidspreker! Maar in vergelijking met de middengolfuitzendingen op de radio was de geluidskwaliteit niet slecht. Ik had zo’n kastje op mijn kamer en werd daarom door veel van mijn vrienden benijd.