vrijdag 30 oktober 2009

Een kastje van 10 x 20 cm.

Hoewel ik open sta voor spiritualiteit, hoewel ik niet erg materialistisch ben ingesteld, hoewel ik weet dat gezondheid veel belangrijker is dan geld en bezit, zijn er toch wel een aantal materiele zaken die mij een geluksgevoel kunnen bezorgen. Ik schreef al over mijn kleine Acer computertje, mijn snoepie, waar ik nog steeds ontzettend veel plezier aan beleef. Er is nog een speeltje waarvan ik nog geen seconde spijt heb gehad dat ik het aangeschaft heb: mijn internetradio.

Het is maar een klein kastje, van zo'n tien bij twintig centimeter, maar het brengt de hele wereld in mijn huiskamer. Voornamelijk op muzikaal gebied. Door gebruik te maken van het internet kan ik hiermee zo'n 11.000 radiozenders beluisteren. Zenders die grotendeels niet via kabel of ether te beluisteren zijn. Zenders die meestal gespecialiseerd zijn in een bepaald genre, klassiek, jazz, populair, country, gospel, hip hop, oude hits van vroeger, en noem maar op. Natuurlijk beluister ik ze lang niet alle 11.000, een Turkse nieuwszender bijvoorbeeld hoef ik niet te horen, maar ik heb toch een paar dozijn zenders als favorieten gedestilleerd. Het fijne is dat je, wanneer je bijvoorbeeld opera wilt beluisteren, zeker weet dat op een bepaalde zender operamuziek wordt uitgezonden, altijd, vierentwintig uur per dag. Je bent niet meer afhankelijk van wat de publieke zenders je, nogal te hooi en te gras, aanbieden.

Als ik dan, alleen in de kamer, wat gedempt licht, lekker onderuit gezakt op de bank met een glaasje wijn en/of boek er bij naar mijn internetradio ligzit te luisteren wordt ik vervuld van een diep en intens geluksgevoel. Het geluk zit vaak in kleine dingen. Soms in een kastje van tien bij twintig centimeter.