woensdag 10 februari 2010

Oudpapierdag.

Vandaag is het oudpapierdag in de wijk waar ik woon. Vrijwel iedereen zet braaf zijn blauwe klikobak langs de weg of brengt hem naar een verzamelpunt. Ik niet.

Jaren geleden stonden er containers bij de scholen, waar iedereen zijn oud papier in kwijt kon. Moeders namen het mee als ze toch hun kinderen naar school brachten, Anderen vulden hun fietstas en brachten het even weg, een prima systeem dat goed werkte. Maar toen kwam iemand op het idee alle huishoudens, naast de al aanwezige grijze en groene bak, nog een derde bak, een blauwe, te geven. Die bak werd je gewoon door de strot geduwd, want het was een negatieve optie, dat wil zeggen dat je iets altijd krijgt, tenzij je bezwaar aantekent. Een verfoeilijk systeem dat gelukkig in het commerciële verkeer inmiddels verboden is, want ja, hoe gaat dat.... iedereen heeft het druk, vindt het lastig, te veel moeite, enz. enz. en dus kreeg vrijwel iedereen een bak. Zelfs degenen die bezwaar hadden gemaakt.

Afgezien van het feit dat door deze bak het aanzien van de woonwijk nog verder verloedert, zijn al die plastic bakken natuurlijk een enorme aanslag op het milieu. Temeer daar, om ze op te halen, ook nog twee keer een zware vuilniswagen door de wijk moet rijden. Twee keer? Ja, want de eerste keer worden er altijd zoveel bakken vergeten dat een tweede rit noodzakelijk is. Een aanslag op het milieu die nooit goed gemaakt kan worden met het papier dat wordt verzameld.

Ik heb zorg voor het milieu en verzamel daarom mijn papier nog steeds in een kartonnen doos, formaat 6-wijnflessen, en deponeer die één keer per maand, bij gebrek aan andere mogelijkheden, in de blauwe bak van iemand anders. Plaats zat, want de meeste zijn nog niet tot de helft gevuld.

Straks moeten we ook plastic gescheiden gaan aanbieden. Krijgen we dan nog een bak erbij???? Het lijkt me een prima idee dat iedereen op de eerste plastic-inzameldag zijn blauwe klikobak gaat inleveren. Opgeruimd staat netjes!