Waar luisterden we zoal naar?
Het begon 's morgensvroeg al met de "Ochtendgymnastiek", gepresenteerd door Ab Goubitz ('Goeiemorgen luisteraars...staat u allen klaar?'), en wat later "De Groenteman" (tsja ja ja, wat zullen we eten?), "Moeders wil is wet" en nog veel meer. Naar 'Arbeidsvitamine' luisterde ook iedereen. Gewoon alleen maar plaatjes draaien achter elkaar, maar wel altijd op verzoek van een speciaal bedrijf. Veel jongens zoals ik hadden hun bandrecorder op scherp om zo hun muziekverzameling uit te breiden.
Vader luisterde in elk geval naar 'meester G.B.J. Hilterman' zoals hij altijd plechtig werd aangekondigd door de omroeper, met zijn 'De Toestand in de Wereld'. In nog geen tien minuten wist hij de meest complexe ontwikkelingen in de wereldpolitiek helder uiteen te zetten. Zijn stellige overtuigingen, die geen tegenspraak duldden, riepen nog wel eens kritiek op.
Iedere omroep had eenmaal in de week zijn eigen bonte avond. De AVRO zijn 'Bonte Dinsdagavondtrein' Het publiek werd echt per trein aangevoerd en vanaf station Hilversum met een fanfare naar de studio's gebracht. Hier kregen o.a. Snip en Snap, Toon Hermans, Willy Alberti en Rudie Carell hun eerste landelijke bekendheid.
De 'Showboat' was van de VARA. Hier trad Wim Sonneveld op als de orgeldraaier Willem Parel (Niet op reageren, Lena). Ook Tom Manders als Dorus trad hier op, samen met 'meneer' Cor Steyn (Als ik wist dat je zou komen). De KRO bracht 'Negen heit de Klok' met al belangrijkste medewerkers Alexander Pola en Jan de Cler. Sketches en liedjes werden begeleid door het Dansorkest van Klaas van Beek. Het zuilenstelsel stond nog sterk overeind. Iemand die bijvoorbeeld lid was van de NCRV luisterde vaak uit principe niet naar de VARA, ook al was die Willem Parel nog zo leuk. In de praktijk luisterden ze natuurlijk stiekem wel.
De bioscopen en straten waren leeg wanneer 'De Familie Doorsnee' op de radio was. De teksten waren van Annie M.G. Schmidt en de muziek van Cor Lemaire. 'In Holland staat een huis' zat vol liedjes die iedereen uit die tijd nog steeds moeiteloos kan meezingen, zoals 'Alie Cyaankali' en 'Will you have a cup of tea?'. De hoofdfiguren werden gespeeld door Cees Laseur, Sophie Stein, Kees Brusse, Lia Dorana, Hetty Blok en Jo Vischer Jr. De scènes werden aan elkaar gepraat door Wim Ibo.
Bijna net zo succesvol was de serie 'Koek en Ei'. Iedereen uit die tijd hoort nu in gedachten de herkenningsmelodie 'How do you like your eggs in the morning'. Ko van Dijk was hier de kantoorbediende Albert de Koning, Conny Stuart was zijn vrouw Jo, maar het meest populair waren toch wel de twee opa's, Joop Doderer als Opa Bobby (‘De pindakaas is op !’) en Johan Kaart als Opa Roel Spruyt (‘Nou zou ik wel eens een mok sterke thee lusten, maar dan ook een mok!’).
En dan had je natuurlijk de spannende hoorspellen. We zaten ademloos aan het toestle gekluisterd voor 'Sprong in het heelal' waarin de bemanning van ruimteschip Discovery de sprong waagt naar de rode planeet Mars. Nog spannender was natuurlijk 'Paul Vlaanderen', zonder twijfel het beroemdste radiohoorspel dat ooit in Nederland werd uitgezonden. Compleet met het geluid van voetstappen in het grint en natuurlijk de stemmen van Jan van Es als Paul, Eva Janssen als zijn vrouw Ina en Donald de Marcas als het hulpje Charlie.