zaterdag 29 januari 2011

O. o. die OV-chipkaart.

Er was eens een land waar iedereen die met de bus reisde dit kon doen door een roze of blauwe kaart aan de buschauffeur te tonen. Die zette daar dan een stempel op, nadat je elkaar eerst een vriendelijk 'goede morgen' had gewenst, en dat was het. Iedereen in dat land was daar blij en gelukkig mee, want het was een simpel syteem: wanneer je er maar voor zorgde dat je voldoende van die kaarten in huis had dan kon je vrolijk en zonder problemen reizen. Tot er iemand dacht 'waarom zouden we het makkelijk doen wanneer het ook moeilijk kan?' en de ov-chipkaart uitvond.

De ellende was niet meer van de lucht. Jarenlang werden er proeven mee genomen die steeds weer jammerlijk mislukten. De bussen reden rond met peperdure apparaten die niet werkten. Detectiepoorten bij de stations werden geopend en wat later weer gesloten. Mensen raakten het geld op hun kaart spoorloos kwijt en moesten de grootst mogelijke moeite doen het weer terug te krijgen. Ouderen die al hun aandacht nodig hadden om veilig uit te stappen vergaten uit te loggen. Als opa met zijn kleinkinderen op stap ging moest hij eerst voor elk van hen een kaart kopen van € 7,50, waarmee hij dan nog geen meter kon reizen. De laatste onwilligen werd het mes op de keel gezet door de strippenkaart, zo heette die kaart waar iedereen blij en tevreden mee was en die nooit voor problemen zorgde, stap voor stap af te schaffen.

En nu blijkt het mogelijk dat iedereen met Windows op zijn computer de kaart moeiteloos kan opwaarderen. Gratis reizen dus. Je kunt je nu natuurlijk afvragen hoeveel wizzkids dat al jarenlang deden voordat het in de publiciteit kwam.

De oplossing ligt voor de hand: Laten we zo snel ogelijk deze kapitale blunder vergeten en weer die goede oude strippenkaart omarmen. Beter ten halve gekeerd.....