woensdag 19 januari 2011

Rookverbod (2)

Mijn vrees dat na het opheffen van het rookverbod voor kleine café's het antirookbeleid op een hellend vlak zou komen, is terecht gebleken. Ook in veel grotere cafés kwamen de asbakken al snel weer op tafel. Volgens cijfers van de Voedsel- en Warenautoriteit wordt in de helft van de café's en discotheken inmiddels weer als vanouds gerookt. Waarom ook niet? Er wordt immers toch niet of nauwelijks gecontroleerd. Het is zo vaak gebleken.... wanneer je een verslaafde een vinger biedt pakt hij de hele hand.

Het zwabberende beleid van deze regering geeft weer eens aan waarin een klein land heel erg klein kan zijn. In alle beschaafde landen om ons heen werden de antirookmaatregelen zonder noemenswaardige problemen geaccepteerd. Zelf de meest verstokte roker zag wel in dat het een gerechtvaardigde maatregel was. Overal kan het, maar niet in bananenrepubliek Nederland, een beschamende uitzondering binnen een rookvrij Europa.

Het falen van het antirookbeleid is een teken van absolute onmacht van deze regering. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers, direct verantwoordelijke voor de ontstane chaos, heeft vanmiddag onder druk van de Tweede Kamer beloofd dat er strenger zal worden gecontroleerd op naleving van de rookverboden. Zij zwakt meteen haar eigen betoog al af door te verklaren dat ze er niet veel in ziet de overtreders voor de rechter te laten verschijnen. Daar gaan we weer!!!!

Het kan zeker geen kwaad het protest dat een aantal organisaties als Stivoro en Clean Air Nederland zal aanbieden aan de regering te ondersteunen.

Even naar www.cleanairnederland.nl dus.... Doen!