zondag 2 januari 2011

Rookverbod.

Al snel nadat ons nieuwe kabinet op het bordes stond, werd duidelijk dat het rookverbod voor de kleine café's zou gaan sneuvelen. De nieuwe minister voor Volksgezondheid Edith Schippers onderhield hechtere banden met de tabakslobby dan met organisaties als Clean Air Nederland en Stivoro. Een van de eerste wapenfeiten van onze nieuwe regering was dan ook het om zeep brengen van een nog niet lang daarvoor aangenomen wet. Niet echt iets om trots op te zijn.

Voor deze onbezonnen daad krijgt zij nog wel de rekening gepresenteerd. De verzamelde café's hebben zich verenigd in een stichting die een miljoenenclaim voorbereid tegen de Staat. Alle kosten die kleine ondernemers hebben geinvesteerd in dure apparatuur, aanpassingen aan de cafe's, de zogenaamd afgenomen omzetten, dat alles gaat op de Staat worden verhaald. Eigen schuld, dikke bult, denk je dan, net goed, ware het niet dat jij en ik de Staat zijn en het dus moet worden betaald van jouw en mijn belastingcenten.

Veel erger is natuurlijk dat hiermee het antirookbeleid op een hellend vlak terecht is gekomen. Horeca-eigenaren blijken erg creatief in het omvormen van hun bedrijf tot iets wat net onder de nieuwe wetgeving past. En dat terwijl volgens een enquette van nu.nl bleek dat van de 26.000 stemmen die zijn uitgebracht, 69% liever niet gezien had dat in kleine café's weer mag worden gerookt. Het gevaar is aanwezig dat we alle moeizaam verworven vrijheden, het ongestoord in een restaurant kunnen eten, het gevaarloos bezoeken van een receptie, enz. weer zullen gaan verliezen.

Een aantal organisaties, Stivoro en Clean Air Nederland, en gezondheidsfondsen als het Astmafonds, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Hartstichting, en ook de FNV Horecabond hebben zich verenigd in een gemeenschappelijk protest. In totaal zijn er nu meer dan 30 organisaties de deze actie ondersteunen. Via de website www.cleanairnederland.nl worden zoveel mogelijk steunbetuigingen voor een rookvrije horeca verzameld die zullen worden aangeboden aan de minister.

Even naar www.cleanairnederland.nl dus.... Doen!