donderdag 3 juni 2010

Zeer beruchte lieden.

Het uitzoeken van de genealogie van je familie is geenszins een dorre bezigheid. Je komt al snel allerlei interessante en, in het licht van deze tijd, amusante feiten tegen. Mijn stief-grootvader, de tweede vader van mijn vader, droeg de prachtige namen Hendricus Carolus Franciscus Fundter de Beauchene en was van 1896 tot 1932 werkzaam bij de Haagse politie. Aanvankelijk als inspecteur 3e klasse, maar omdat hij volgens de rapporten 'regelmatig geprezen werd om zijn activiteit, plichtsbesef en persoonlijke moed' verliet hij uiteindelijk de dienst als Hoofdinspecteur.


Ik ben in het bezit van enkele tevredenheidsbetuigingen van de Hoofdcommisaris van Politie, waarin beschreven wordt op welke gronden mijn grootvader zijn promoties verdiende. Hij blonk bijvoorbeeld uit bij 'de aanhouding van twee brooddieven, zeer beruchte lieden die in vereniging met nog drie anderen en vergezeld van een grooten hond baldadigheid pleegden.' En ook bij het 'op signalement aanhouden van eene hem onbekende vrouw, verdacht van straatroof, zoomede haar handlanger.

Op grond van deze wapenfeiten bepaalde de hoofdcommissaris dat 'hem deswegen eene beloning van 10 gulden zal worden uitgereikt', en dat 'deze order op drie achtereenvolgende appèls zal worden voorgelezen.'