vrijdag 13 september 2013

The Sunny Side of Sex (1)

Gisteravond een schitterende documentaire gezien op VPRO-televisie. Voor 'The Sunny Side of Sex' maakte Sunny Bergman een reis naar Oeganda om met de vrouwen daar te praten over seksualiteit, de liefde, vrouwelijkheid en het lichaam. Moet de opgroeiende jeugd hier in het Westen het maar grotendeels allemaal zelf zien uit te vinden hoe dat nou zit met seks, in Oeganda is dit een heel normaal onderdeel van het maatschappelijk leven waar vrijelijk over gesproken wordt en ook openlijk van wordt genoten. Meisjes krijgen al op jonge leeftijd lessen van een tante, jongens van een oom, waarbij hen wordt geleerd hoe zij genot kunnen ervaren van hun eigen lichaam en natuurlijk ook hoe zij hun bedpartner het beste kunnen plezieren. Het is een onderwerp dat heel goed kan worden aangeroerd tijdens een verjaardagsfeestje of zo, zonder ook maar enige gêne.


Illustratief is de verontwaardiging en het ongeloof van één van de vrouwen toen zij hoorde dat wij hier in Nederland spreken van 'schaamdelen', 'schaamlippen' enzovoort. 'Echt waar???? Dat kan toch niet?!' Ze moest er uiteindelijk vreselijk om lachen.

Het was mij uit het hart gegrepen. Zelf ben ik er al levenslang een voorstander van dat alle met 'schaam' samengestelde woorden die betrekking hebben op het menselijke lichaam, ogenblikkelijk uit het woordenboek worden geschrapt. Het gebruik daarvan is pas echt iets waarvoor wij ons verschrikkelijk zouden moeten schamen. Of moeten worden uitgelachen, zoals die Oegandese deed.

Hoe we ze dan wel moeten noemen? Afgaande op de glimlichtjes in de ogen van de Oegandese vrouwen wanneer zij het over seks hadden, moeten we het voortaan maar 'pretdelen' noemen, denk ik.